Ta nowoczesna biała stodoła zaprojektowana na terenie Bolimowskiego Parku Krajobrazowego stanowi pewien kompromis pomiędzy "chcę" a "mogę". Funkcjonalnie w pełni odpowiada na oczekiwania inwestorów i spełnia potrzeby czteroosobowej rodziny a jednocześnie uwzględnia niełatwe zapisy decyzji WZ i o graniczenia jakie niesie ze sobą sama działka. Do dyspozycji otrzymujemy trzy sypialnie, gabinet, przestronny salon połączony z jadalnią i kuchnią oraz pełne zaplecze sanitarno-gospodarcze w domu i duży dwustanowiskowy garaż z częścią warsztatową w drugim budynku. Wszystkie pomieszczenia mieszkalne zwrócone zostały w stronę ogrodu i powiązane ze sobą funkcjonalnym tarasem i stawem kąpielowym, które stanowią centralny punkt całego założenia. To tu toczy się życie. Dzięki temu zachowujemy również prywatność bo wgląd na drogę oraz podjazd możliwy jest tylko z przedsionka i holu prowadzącego do części sypialnianej. Budynki, mimo że dwa osobne, wydają się być połączone. Ta sama geometria, ten sam materiał, tu wszystko jest spójne. Całość na planie litery S powoduje, że budynek przenika w głąb lasu, wykorzystuje w pełni potencjał działki i ogranicza jego wycinkę. Minimalistyczna bryła nadaje charakteru. Nie jest konkurencją a stanowi dopełnienie krajobrazu, którego utrzymanie było priorytetem. Wykorzystanie naturalnych materiałów jak kamień i drewno jest ukłonem w stronę natury a użycie białej blachy na dachu i elewacji przełamuje delikatnie ten wiejsko-sielski klimat i wprowadza powiew nowoczesności.

 

projekt domu | TRIHOUE Architektura Krzysztof Gajda | architekt Łódź | Wszelkie materiały (treści, teksty, ilustracje, zdjęcia itp.) przedstawione w obrębie domeny www.trihouse.pl objęte są prawem autorskim i podlegają ochronie na mocy „Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych” z dnia 4 lutego 1994 r. (t.j. Dz.U. 2006 nr 90 poz. 631). Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autora jest zabronione.

 

Nowoczesna biała stodoła w lesie ze stawem kąpielowym

nowoczesna biała stodoła na terenie parku krajobrazowego

inwestycja dom jednorodzinny z budynkiem garażowo-gospodarczym i stawem kąpielowym

lokalizacja powiat skierniewicki, gmina Bolimów

liczba kondygnacji 1 + poddasze nieużytkowe

powierzchnia użytkowa 217m2

powierzchnia netto 217m2

powierzchnia zabudowy 318m2

technologia budowy ściany murowane z pustaków ceramicznych, stropy żelbetowe monolityczne, ławy fundamentowe żelbetowe

elewacja fasada wentylowana - biały panel płaski na rąbek stojący, deska z drewna naturalnego

dach biały panel płaski na rąbek stojący

21/11